Codurile de GuvernanTă
Codul de Guvernanță Corporativă al Bursei de Valori București este un set de principii și recomandări pentru companiile ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată. Codul urmărește construirea unei piețe de capital atractive la nivel internațional în România, bazată pe bune practici, transparență și încredere. Codul a fost emis în septembrie 2015 și are nevoie de unele actualizări pentru a îmbunătăți relația cu toate părțile interesate, nu numai cu acționarii și pentru a implementa principiile ESG. Actualul Cod, însoțit de Manualul de raportare a guvernanței corporative și Compendiul practicilor de guvernanță corporativă sunt publicate în secțiunea Termeni și ghiduri.
Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 2/2016 privind aplicarea principiilor guvernanței corporative de către entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările ulterioare, este o reglementare locală aplicabilă numai anumitor entități. Regulamentul este publicat în secțiunea Termeni și ghiduri.
Codul de guvernanță corporativă austriac a fost publicat de Grupul de lucru austriac pentru guvernanță corporativă în ianuarie 2020. Codul actual este publicat în secțiunea Termeni și ghiduri.
Codul de guvernanță corporativă aplicabil companiilor listate la Bursa de Valori din Praga a fost publicat de Deloitte și Institutul Ceh al Directorilor în 2018. Documentul este publicat numai în cehă – un rezumat este oferit în limba engleză aici https://iclg.com/practice-areas/corporate-governance-laws-and-regulations/czech-republic.
Principiile G20/OCDE de guvernanță corporativă îi ajută pe factorii de decizie să evalueze și să îmbunătățească cadrul legal, de reglementare și instituțional pentru guvernanța corporativă, cu scopul de a sprijini eficiența economică, creșterea durabilă și stabilitatea financiară. Publicate pentru prima dată în 1999, principiile au devenit de atunci reperul internațional. În 2015, principiile actualizate au fost aprobate de Consiliul OCDE și de Summit-ul liderilor G20. În ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis să deschidă discuții de aderare cu șase candidați la aderarea la OCDE – Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. În consecință, este de așteptat ca România să adere la Principiile G20/OCDE de guvernanță corporativă în următoarele luni. Principiile OCDE de guvernanță corporativă sunt publicate în secțiunea Termeni și ghiduri.
Codul de guvernanță corporativă din Regatul Unit funcționează pe baza „Te conformezi sau explici”. În conformitate cu Regulile de listare ale Autorității de Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie, companiile listate trebuie să-și alinieze activitatea la Principiile Codului, dar pot alege dacă să respecte sau nu Prevederile acestuia. Politicile și practicile de guvernanță corporativă luate cu atenție împreună cu niveluri ridicate de transparență pot duce la niveluri îmbunătățite de încredere. Acest lucru le permite investitorilor să aibă o viziune mai atentă asupra guvernanței companiei, în special în cazul în care au fost oferite explicații. Codul de guvernanță corporativă din Regatul Unit este publicat în secțiunea Termeni și ghiduri.