top of page
Caută
Poza scriitoruluiValeria Nistor

2023 PE SCURT: CUM S-AU SCHIMBAT ADUNARILE ACTIONARILOR IN CURSUL ANULUI 2023


Valgreen a emis 169 rapoarte pentru adunările generale ale acționarilor convocate în cursul anului 2023. Valgreen emite rapoarte in prezent pentru mai multe companii:

-        pentru 28 societăți listate la Bursa de Valori București,

-        pentru 22 societăți listate la Bursa de Valori din Viena,

-        pentru 6 societăți listate la Bursa de Valori Praga,

-        pentru 16 societăți listate la Bursa de Valori din Varșovia,

-        pentru 10 societăți listate la Bursa de Valori din Frankfurt

-        pentru 5 societăți listate la Euronext și

-        pentru 6 societăți listate la Bursa de Valori din Londra.

 

 

Probleme identificate în cursul anului 2023

 

Întrucât misiunea noastră este de a promova transparența și implementarea principiilor de guvernanță corporativă, în special pentru companiile listate, vă prezentăm un rezumat al particularităților/problemelor identificate pentru societățile listate la Bursa de Valori București.

 

  • Câteva companii listate controlate de către stat organizează un număr foarte mare de adunări generale (de exemplu Romgaz a ținut 15 adunări generale, Transgaz si Transelectrica cate 10 adunări generale în 2023), punând o presiune nenecesara asupra investitorilor care au nevoie de timp și resurse pentru pregătirea și trimiterea voturilor – câțiva dintre aceștia au mărit echipele care se ocupa de prelucrarea si transmiterea voturilor pentru a face fata acestei provocări

  • Există câteva companii controlate de statul român care au membri interimari ai consiliului de administrație / supraveghere numiți repetitiv pentru 5 sau 2 luni.

  • Ordinea de zi a adunării generale este modificată în multe cazuri, iar investitorii au la dispoziție mai puțin de 5-7 zile pentru vot.

  • Multe dintre consiliile de administrație sau de supraveghere, în special în companiile controlate de Statul Român (dar nu numai) au în componență politicieni sau persoane implicate in politică, fără o experiență adecvată în domeniul de activitate al companiei. Aceeași practica a fost identificata si pentru societăți listate pe Bursa de Valori din Viena, Bursa de Valori din Varșovia si Bursa de Valori din Frankfurt.

  • Câțiva membrii ai consiliilor de administrație / de supraveghere ale companiilor listate la Bursa de Valori București au foarte multe funcții active, si / sau publică CV-uri inexacte.

  • În multe consilii nu există specialiști în audit sau contabilitate, pentru persoana care prezidează comitetul de audit.

  • Procesul de selecție a membrilor consiliului nu este transparent.

  • Chiar daca nivelul de remunerare este public, unele dintre companii nu au o politică clară de remunerare aprobata de acționari.

  • Cultura societăților trebuie revizuită și se așteaptă mai multă transparență în ceea ce privește scopul, valorile și strategia fiecărei companii.

  • Multe dintre adunările generale se suprapun și companiile nu sunt interesate să adapteze calendarul.

  • Numirea auditorilor este propusă de mai multe ori fără nicio prezentare privind mandatul, rotația partenerilor sau onorariile de audit propuse pentru următorul mandat.

  • Doar puține companii au o declarație sau o politică privind echilibrul de gen și multe nu au nicio țintă procentuala pentru componența consiliului sau orizontul de timp.

 

 

Evoluții în 2023:

 

Cu toate acestea, 2023 a adus noi evoluții pozitive, multe dintre ele forțând companiile să se adapteze și să evolueze.

 

  • Sunt mai mult de 168.000 de investitori pe Bursa de Valori București, un record istoric pentru piața de capital din România.

  • Adunările acționarilor in format hibrid au început sa fie implementate și dialogul cu investitorii în timpul adunărilor generale cu utilizarea tehnologiei a evoluat.

  • Există mai mulți actori pe piața guvernanței corporative care oferă servicii de recomandare de vot și publică informații despre adunările generale convocate de companiile țintă.

  • Utilizarea votului electronic extins la mai multe companii și soluțiile eVOTE sau soluțiile de vot electronic dezvoltate intern sunt foarte apreciate de investitori.

  • Numărul de adunări generale și evenimente transmise pe internet pentru investitori a crescut, iar accesul folosind tehnologia este un instrument important pentru implicarea acționarilor.

  • Au fost mai multe evenimente pentru investitori și unele dintre companii invită toți investitorii să participe, indiferent de tipul acestora (din păcate unele dintre companii continuă practica discriminării între investitori, dar poate 2024 va aduce multe îmbunătățiri).

  • Companiile au implementat politici de dividende și au distribuit profituri sănătoase acționarilor lor.

 



0 afișări
bottom of page