Există multe societati cu o structură a acționarilor foarte diversă: investitori instituționali, investitori personae fizice și chiar școli, spitale și biserici și ONG-uri.
Sunt cazuri in care hotărârile acționarilor sunt aprobate cu puțin peste 50% și conducerea este mulțumită de rezultate deoarece hotararea este aprobată, chiar daca aproape jumătate dintre acționari votează împotrivă.
Marea Britanie, ca o piață foarte experimentată obisnuita cu acționarii activiști, a creat o practică foarte utilă. În 2018, codul de guvernanță corporativă din Regatul Unit a introdus conceptul de Registru al voturilor semnificative exprimate împotriva unei hotarari propuse pentru votul acționarilor de catre conducerea unei societati listate.
Ca atare, atunci când 20% sau mai mult din voturi au fost exprimate împotriva recomandării conducerii pentru o hotarare a acționarilor, societatea trebuie să explice, atunci când anunță rezultatele votului, ce măsuri intenționează să întreprindă pentru a consulta acționarii pentru a înțelege motivele care au stat la baza rezultatului. O actualizare cu privier la opiniilor primite de la acționari și a acțiunilor întreprinse ar trebui publicată în cel mult șase luni de la adunarea acționarilor. Conducerea ar trebui apoi să furnizeze un rezumat final în raportul anual și, dacă este cazul, în notele explicative la hotararile propuse la următoarea adunare a acționarilor, cu privire la impactul avut de raspunsurile primite asupra deciziilor luate de management și orice acțiuni sau hotarari propuse ulterior.
În România și în Polonia, cateva societati listate la bursă care se află sub influența semnificativa a unui acționar tind să ignore opinia altor acționari. Există cazuri când conducerea unor astfel de companii are o comunicare directă cu acționarii „influenți” și aproape nicio comunicare cu restul acționarilor. Dacă acționarul „influent” și angajații săi se afla pe pe lista de persoane care au acces la informatii privilegiate conform Regulamentului privind abuzul de piață este un alt subiect, iar consecințele pot fi foarte periculoase.
Valgreen pregateste un registru public în care va nota voturile semnificative „împotrivă” exprimate în adunările generale ale societatilor care fac parte din indicele BET al Bursei de Valori București, organizate în mod similar cu registrul din Marea Britanie. Acesta va fi un ajutor pentru investitori în identificarea principalelor probleme cu care se confrunta societatile listate la Bursa de Valori București. Există încă loc de îmbunătățire și sunt necesare revizuiri ale codurilor de guvernanță corporativă.
Între timp, ar fi bine ca societatile românești cu investitori internaționali și societatile listate dual să înceapă implementarea măsurilor de transparență recomandate de piața de capital din Marea Britanie, chiar daca aceste cerințele nu sunt obligatorii.
O astfel de măsură ar încuraja mai mulți acționari să investească, să participle la adunările generale și să voteze.
O companie aparține tuturor acționarilor săi, nu unui acționar influent sau unui grup de acționari sau managerilor desemnați de aceasta/aceștia.