Independența membrilor consiliului de administrație si supraveghere este o recomandare puternică pentru companiile listate, dar numai pentru acestea.
Exista diferite reguli cu privire la independenta, in funcție de domiciliul societății sau de locul primei listări. Cu toate acestea, nu există cerințe pentru a avea o evaluare a unei terțe părți cu privire la independența membrilor consiliului. Uneori sunt membri ai consiliului de administrație sau de supraveghere care spun că sunt independenți, chiar daca este clar că nu îndeplinesc criteriile de independență.
Din păcate, am observat multe cazuri când membrii consiliului de administrație sau supraveghere menționează că sunt independenți, dar după o verificare atentă realitatea este că una sau chiar două condiții nu sunt îndeplinite. Această situație a fost observată nu doar în România, ci și în cazul companiilor listate la bursă in Austria sau Germania în care se întâlnesc mandate de director încrucișate în companii publice (doi membrii si consiliului sunt colegi in mai multe consilii) și nu sunt menționate ca factori care afecteaza independenta.
Care este sancțiunea? În România există o practică de condamnare penală pentru fals în declarații, dar acesta este un efect extrem. În alte țări există un vot material împotriva membrului consiliului de administrație care face declarații înșelătoare sau eronate cu privire la independența sa.
Criteriile de independenta potrivit legii romane
Condițiile de independență sunt cuprinse în Legea societăților comerciale din România și urmează practica internațională: a) să nu fie director al societății sau al unei societăți controlate de către aceasta şi să nu fi îndeplinit o astfel de funcţie în ultimii 5 ani; b) să nu fi fost salariat al societăţii ori al unei societăţi controlate de către aceasta sau să fi avut un astfel de raport de muncă în ultimii 5 ani; c) să nu primească sau să fi primit de la societate ori de la o societate controlată de aceasta o remuneraţie suplimentară sau alte avantaje, altele decât cele corespunzând calităţii sale de administrator neexecutiv; d) să nu fie acţionar semnificativ al societăţii; e) să nu aibă sau să fi avut în ultimul an relaţii de afaceri cu societatea ori cu o societate controlată de aceasta, fie personal, fie ca asociat, acţionar, administrator, director sau salariat al unei societăţi care are astfel de relaţii cu societatea, dacă, prin caracterul lor substanţial, acestea sunt de natură a-i afecta obiectivitatea; f) să nu fie sau să fi fost în ultimii 3 ani auditor financiar ori asociat salariat al actualului auditor financiar al societăţii sau al unei societăţi controlate de aceasta; g) să fie director într-o altă societate în care un director al societăţii este administrator neexecutiv; h) să nu fi fost administrator neexecutiv al societăţii mai mult de 3 mandate (termenul maxim pentru un mandat în România este de 4 ani, deci limita ar fi de 12 ani, dar în țările mai dezvoltate 9 ani este limita maxima pentru a fi independent); i) să nu aibă relaţii de familie cu o persoană aflată în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) şi d).
Criteriile de independenta stabilite de Codul de Guvernanta Corporativa pentru societățile listate la Bursa de Valori București
Companiile listate la Bursa de Valori București au condițiile lor de independență, stabilite în Codul de Guvernanță Corporativă emis de Bursa de Valori București în 2015: 1. nu este director general/director executiv al societății sau al unei societăți controlate de aceasta și nu a deținut o astfel de funcție în ultimii cinci ani. 2. nu este angajat al societății sau al unei societăți controlate de aceasta și nu a deținut o astfel de funcție în ultimii cinci ani. 3. nu primește și nu a primit remunerație suplimentară sau alte avantaje din partea societății sau a unei societăți controlate de aceasta, în afară de cele corespunzătoare calității de administrator neexecutiv. 4. nu este sau nu a fost angajatul sau nu are sau nu a avut in cursul anului precedent o relație contractuală cu un acționar semnificativ al societății, acționar care controlează peste 10% din drepturile de vot, sau cu o companie controlată de acesta. 5. nu are și nu a avut în anul anterior un raport de afaceri sau profesional cu societatea sau cu o societate controlată de aceasta, fie în mod direct fie în calitate de client, partener, acționar, membru al Consiliului/Administrator, director general/director executiv sau angajat al unei societăți dacă, prin caracterul său substanțial, acest raport îi poate afecta obiectivitatea. 6. nu este și nu a fost în ultimii trei ani auditorul extern sau intern ori partener sau asociat salariat al auditorului financiar extern actual sau al auditorului intern al societății sau al unei societăți controlate de aceasta. 7. nu este director general/director executiv al altei societăți unde un alt director general/director executiv al societății este administrator neexecutiv. 8. nu a fost administrator neexecutiv al societății pe o perioadă mai mare de doisprezece ani. 9. nu are legături de familie cu o persoană în situațiile menționate la punctele 1 si 4.
Ce are de pierdut un membru al consiliului de administrație sau de supraveghere în cazul unei declarații nereale cu privire la independența sa? Probabil reputația, dar și șansa viitoare de a fi în roluri de conducere.
În ianuarie este momentul pentru companiile listate să pregătească declarațiile de independență pentru membrii consiliului de administrație si a celui de supraveghere. Cine ar trebui să verifice independența membrilor consiliului? Cați membrii vor declara ca sunt independenți când in fapt nu sunt? Cât de încredere este un membru al consiliului de administrație sau de supraveghere care prezintă situația inexactă referitoare la independența sa? Există riscul ca o astfel de persoană să inducă în eroare in ceea ce privește subiecte mai serioase?
|
top of page
Caută
Postări recente
Afișează-le pe toatebottom of page