top of page
Caută
Poza scriitoruluiValeria Nistor

Ce este informația privilegiata?

Informația privilegiata se refera la planurile sau finanțele unei companii listate care nu au fost încă dezvăluite publicului și care ar putea oferi un avantaj nedrept posesorilor săi dacă s-ar aplica. Cumpărarea sau vânzarea de instrumente financiare pe baza informațiilor privilegiate poate fi o infracțiune.


Informațiile privilegiate sunt de obicei disponibile directorilor care lucrează în cadrul sau în strânsă legătura, dar uneori pot fi accesibile terților.


Lista de verificare pentru informațiile privilegiate


Regulamentul european privind abuzul de piață a introdus o listă de verificare clară pentru identificarea unei informații privilegiate:

- Informațiile se referă, direct sau indirect, la anumite instrumente financiare sau emitenți;

- Informația este de natură precisă;

- Informația nu a fost făcuta publica; și

- Dacă ar fi făcută publică, informația ar putea avea un efect semnificativ asupra prețului acelor instrumente financiare.


Informații de natură precisă


Cel mai important element din lista de verificare prezentată mai sus este dacă informațiile sunt considerate a fi „de natură precisă”:

- un set de circumstanțe care există sau despre care se poate aștepta în mod rezonabil să apară; sau

- un eveniment care a avut loc sau despre care se poate aștepta în mod rezonabil să se producă.


Exemple


Unele dintre autoritățile europene de supraveghere au decis să ofere exemple de cazuri care pot reprezenta informații privilegiate, pentru a ajuta emitenții în activitățile lor de raportare:

- previziuni care dau indicații concrete

- date financiare în contextul rapoartelor trimestriale, semestriale și anuale

- o tranzacție individuală care influențează semnificativ unul sau mai multe elemente individuale de date financiare (de exemplu, o tranzacție care poate depăși nivelul de semnificație stabilit de auditori)

- așteptările de dividende

- acțiuni corporative

- venituri/cheltuieli extraordinare considerabile (ca pierderi extraordinare, venituri/cheltuieli datorate rezultatului unor litigii de importanta existențiala pentru companie, compensații plătite pentru concedieri)

- fuziuni si achiziții

- un plan de lichidare

- decizii legate de personal – chiar și persoanele cheie implicate nu fac parte din consiliu

- neînțelegeri între conducere și consiliu.


În România există mai multe companii care sunt pe cale de a fi listate, iar cea mai importantă parte pentru consiliile de administrație și managerii lor este să fie instruiți cu privire la obligațiile de raportare și la modul în care informațiile privilegiate trebuie verificate și tratate. Sancțiunile penale pentru abuzul de piață sunt foarte severe și pot schimba întreaga viață personala si profesională.

3 afișări
bottom of page