Companiile listate se caracterizează prin faptul ca au un număr mare de acționari și, de regulă, au o structură diversă de acționari: acționari instituționali (autorități publice, fonduri de pensii, fonduri de investiții, fonduri speculative, companii de asigurări) și acționari individuali, investitori locali și străini.
De obicei, investitorii sunt interesați de: - Dividende (dividende progresive periodice) - Un preț bun de piață pentru acțiunile din portofoliu - O lichiditate buna pentru a avea posibilitatea de a vinde in condiții bune daca au nevoie de bani.
Deseori, unii investitori au alte interese, care pot fi divergente: - Să extragă cât mai mult din companiile din portofoliu (autorități publice atunci când bugetul de stat are nevoie de bani, fonduri speculative) - Pentru a avea o afacere sustenabilă (angajați, investitori de lungă durată, investitori instituționali care au obligații de raportare a durabilității) - Sa numească anumiți candidați în consiliile de administrație ale companiilor din portofoliu (acționarii care dețin mai mult de 5% din capitalul social al unei companii) - Să aibă o strategie de investiții pentru dezvoltarea afacerii (acționarii care exercita controlul asupra companiei) - Să fie implementate anumite tranzacții (uneori astfel de acționari au un potențial conflict de interese, deoarece sunt interesați de o tranzacție care nu este profitabilă pentru compania din portofoliu, dar este profitabilă pentru acționar prin alte relații)
Interesele investitorilor sunt diverse și uneori există anumite elemente în care rezultatele voturilor reflectă o situație în care ideile investitorilor nu sunt aliniate între ei sau cu propunerile managementului. Uneori, o mare divergenta într-o companie listată începe de la un punct în care există voturi împotrivă semnificative, când o propunere este aprobată de acționari cu mai puțin de 80% din voturi.
Situația evoluează după aceea si acționarii nemulțumiți reușesc sa atragă de partea lor alți acționari, inițial neutri. Subiectul poate ajunge la schimbarea managementului dacă nu există o strategie adecvată de implicare a părților interesate. Din practică, este mult mai ușor să convingi pe cineva să voteze împotrivă decât să voteze pentru.
Dacă există mai mult de 20% împotrivă pe un anumit subiect, trebuie activată o strategie pentru a găsi o soluție care să fie acceptabilă pentru toate părțile implicate.
Noi ținem un registru al voturilor semnificative „împotrivă” („Registrul”), urmărind voturile acționarilor semnificativi împotriva hotărârilor propuse de conducere sau de un acționar semnificativ pentru cele mai importante societăți listate pe Bursa de Valori București.
Ideea tinerii Registrului voturilor acționarilor a venit după modelul implementat in Marea Britanie, unde Codul de Guvernanță Corporativă aplicabil companiilor listate la Bursa de Valori din Londra spune ce trebuie sa facă managementul unei companii listate când 20% sau mai mult din voturi au fost exprimate împotriva recomandării consiliului de administrație pentru o hotărâre: - managementul companiei ar trebui să explice, atunci când anunță rezultatele votului, ce acțiuni intenționează să întreprindă pentru a consulta acționarii pentru a înțelege motivele din spatele rezultatului - o actualizare a opiniilor primite de la acționari și a acțiunilor întreprinse ar trebui publicată în cel mult șase luni de la adunarea acționarilor - consiliul ar trebui să furnizeze apoi un rezumat final în raportul anual și, dacă este cazul, în notele explicative la rezoluțiile de la următoarea adunare a acționarilor, cu privire la impactul a avut răspunsul acționarilor care au votat împotriva asupra deciziilor luate de consiliu și asupra oricăror acțiuni sau rezoluții propuse acum.
În România nu există explicații după un vot împotrivă semnificativ, dar am observat cum astfel de situații au schimbat relația dintre conducere și acționarii companiilor listate.
Companiile care au înregistrat voturi împotrivă semnificative in cursul anului 2023 sunt:
Mingea este acum la conducerea companiilor listate mai sus menționate, sau la acționarii acestora: cine are mai mult de câștigat în fiecare companie de mai sus? Este posibil să existe o situație de câștig-câștig?
Registrul Valgreen este disponibil aici https://www.valgreen.ro/ro/copy-of-votes-against-public-register
|
top of page
Caută
Postări recente
Afișează-le pe toatebottom of page