Dimensiunea consiliului este din ce în ce mai importantă, mai ales având în vedere cele mai recente evoluții legislative care necesită sau recomandă diversitate de gen, experiență solidă pentru a fi președintele comitetului de audit sau alte abilități specifice.
În multe societăți listate, soluția identificată de consiliu este creșterea numărului de membri ai consiliului, creșterea costurilor companiilor, în loc să înlocuiască unii membrii consiliului.
În anumite țări (cum ar fi Germania) există cerințe legale clare legate de numărul minim de membri ai consiliului de administrație și de multe ori sala de consiliu este prea aglomerată.
Chiar dacă consiliile de administrație joacă un rol foarte important în guvernanța corporativă, investitorii instituționali din companiile listate nu sunt confortabili cu consiliile mari, afirmând că consiliile mari pot reduce performanța companiei.
Mărimea consiliului depinde de tipul managementului: sistem dualist sau unitar. Cu toate acestea, un consiliu cu peste 12 membri, așa cum este necesar pentru companiile germane cotate la bursă, este dificil de gestionat din punct de vedere administrativ și tinde să fie slab deoarece opiniile pot fi diluate.
Tabelul de mai jos prezintă dimensiunea consiliului de administrație pentru cele mai importante companii listate la Bursa de Valori București.
Credeți că există consilii care ar trebui să aibă un număr diferit de membri?