Evaluarea anuală a consiliului de administrație / de supraveghere („consiliile”) a devenit un proces important pentru societăți pentru a ști cum poate fi îmbunătățită performanța și pentru părțile interesate și părțile interesate să înțeleagă dacă consiliul își face treaba bine sau nu.
Performanța consiliilor a atras atenția in ultimul timp, în special din cauza eșecurilor de guvernanță la societăți de profil înalt și a problemelor de transparență.
Codurile de guvernanta corporativa
Consiliile sunt obligate de codurile de guvernantă corporativa aplicabile să evalueze performanța lor. Toate societățile listate trebuie să furnizeze dovezi că funcționează în conformitate cu codul de guvernanță aplicabil.
Unele coduri de guvernanță corporativă necesită doar o confirmare că evaluarea a fost efectuată anual, iar altele (Codul de guvernanță corporativă din Regatul Unit) recomandă o evaluare folosind evaluatori externi independenți.
Procesul de evaluare a consiliului
Evaluarea consiliului ar trebui să ia în considerare mai mulți factori:
1. Structura consiliului, precum si numărul, tipul și componența comitetelor.
2. Compoziția consiliului - calitatea conducerii, abilitățile membrilor (păstrarea si actualizarea unei matrice de abilități), diversitatea, experiența și independența fiecărui membru.
3. Cum funcționează consiliul în echipă, prezența la activitățile consiliului în anul precedent și dinamica in timpul ședințelor.
4. Eficiența și eficacitatea consiliului - planul anual de lucru al consiliului, politicile și
Procedurile care ii guvernează activitățile.
5. Comunicarea între consiliu și acționarii săi.
6. Supravegherea managementului riscului.
7. Cultura societății și monitorizarea strategiei.
8. Planificarea succesiunii pentru fiecare membru al consiliului.
9. Probleme legate de codul etic identificate in cursul anului precedent.
10. Performanța afacerii - aceasta include indicatorii cheie de performanță care trebuie personalizați pentru societate și consiliu ca echipa si individual.
Pentru analiza factorilor de mai sus, chestionarul de evaluare trebuie să cuprindă întrebări legate de activitatea președintelui consiliului și a președintelui fiecărui comitet. Respondenții la chestionar ar trebui să fie nu numai membrii consiliului, ci și celelalte părți interesate care interacționează cu consiliul (management, consultanți externi ai consiliului).
Ultima parte a procesului implica discutarea răspunsurilor la chestionării și raportul final, incluzând recomandări pentru schimbări viitoare.
Consecințele neevaluării sau a evaluării incorecte a consiliului
Neevaluarea corectă a consiliului este riscantă și poate avea următoarele consecințe:
Ø Lipsa unei planificări a succesiunii ceea ce poate atrage probleme in activitatea consiliului
Ø Conducere inadecvată la nivelul consiliului
Ø Componența inadecvată a consiliului și membrii care nu participă la toate ședințele consiliului
Ø Lipsa de cunoștințe cheie și experiență
Ø Nu există o diversitate adecvată
Ø Consiliu și cultură a societății neadecvate
Ø Lipsa de încredere a acționarilor în consiliu care poate fi reflectata in voturi semnificative împotriva hotărârilor acționarilor propuse de către consiliu
Ø Lipsa transparenței
Ø Performanță proastă a societății, deoarece managementul răspunde la cererile consiliului mai mult decât lucrează în interesul acționarilor
Ø Consiliul nu reprezintă toți acționarii, ci doar unul sau un grup de acționari
Majoritatea consiliilor efectuează o autoevaluare pentru procesul anual de evaluare. Este bine că există un astfel de proces, dar este acesta un proces doar a bifa ca s-a realizat o activitate? Câte societăți implică evaluatori externi terți pentru un proces de evaluare eficient si cate fac public rezultatul evaluării anuale?