< Câți manageri de portofoliu sunt necesari pentru a schimba un bec? Doar unul. El angajează un electrician pentru a face acest lucru și apoi vă percepe 1% din activele dvs. în fiecare an.>
Care este „șansa de vot”?
Există o nouă tendință în votul acționarilor la companiile listate, numită „șansa la vot (in engleza: voting choice)”. Noua tendință a fost introdusă de BlackRock în 2022 și programul permite clienților săi instituționali să exercite un control mai mare asupra exercitării drepturilor de vot în companiile listate. În practică, BlackRock a introdus această nouă practică permițând unor clienți instituționali ai fondurilor sale să își exercite drepturile de vot în companiile din portofoliu proporțional cu procentul din fondul pe care îl deține beneficiarul. De exemplu: dacă un fond deține 10% din acțiunile unei companii de portofoliu, iar un investitor instituțional este un participant în proporție de 5% la fondul indexat, i se va permite să decidă cum să voteze 0,5% din acțiunile companiei de portofoliu in discuție. Practica de dinaintea inițiativei BlackRock a fost pur și simplu de a exprima voturile fondului într-un mod uniform, pe baza propriilor politici de vot, folosind de obicei un consilier de vot.
Partea interesantă a șansei la vot este aceea că clienții instituționali au opțiunea de a-și exercita drepturile de vot în conformitate cu politicile lor de vot și există situații în care recomandarea de vot diferă de la un consilier de vot la altul. Ideea alegerii votului se încadrează în percepția de a acorda mai multă putere de vot beneficiarilor finali ai pachetului de acțiuni dintr-o companie listată la bursă și mai puțin acelor instituții care dețin acțiuni în numele beneficiarilor efectivi. Opțiunea de vot a fost numită de unii comentatori „votul direct”.
Începând cu 2023, doi dintre cei mai mari administratori de active din lume, Vanguard și State Street Global Advisors au oferit si ei șansa la vot si este de așteptat ca alți administratori de active să ii urmeze și noua practică să fie extinsă foarte curând.
Noile opțiuni de alegere a votului pot provoca o schimbare considerabilă în (percepția) votul acționarilor la companiile listate. Ar fi interesant de văzut cum va fi implementată o astfel de practică în anumite jurisdicții, deoarece în unele dintre ele (inclusiv România) acționarii nu își pot împărți voturile asupra numărului de acțiuni. Cu toate acestea, există unele excepții pentru companiile cu listare duală, având acțiuni listate în țara de origine și certificate de depozit listate pe o altă bursă.
Probleme?
Gestionarea timpului
Șansa la vot este un nou mijloc de implementare a celei de-a doua Directive privind drepturile acționarilor și reglementările locale emise in aplicarea acesteia. Participațiile listate la bursă se caracterizează prin prezența lanțurilor de intermediari:
- custozi,
- brokeri,
- depozitarii centrali de valori mobiliare,
- administratorii de active
Uneori, investitorii instituționali sunt foarte ocupați și trimit instrucțiunile de vot mult prea târziu, votul ajungând la companiile listate după termenul limită (sau chiar după adunarea generală).
Evitarea criticilor
Un al doilea comentariu se referă la faptul ca opțiunile de alegere a votului oferă managerilor de active o modalitate de a înlătura unele dintre criticile legate de aspectele ESG direcționându-le către clienții instituționali ai fondurilor lor. Critica identifică o nouă discuție viitoare: rolul tuturor acționarilor instituționali din companiile listate și transparența comportamentului lor de vot.