top of page
Caută
Poza scriitoruluiValeria Nistor

LISTAREA HIDROELECTRICA, INTRE MIT SI REALITATE

Listarea Hidroelectrica a fost menționată de Fondul Proprietatea din 2010. Au fost necesari 12 ani pentru a avea prima adunare a acționarilor Hidroelectrica pentru aprobarea listării in aprilie 2022. In 15 noiembrie acționarii Fondului Proprietatea vor vota asupra modalitatii prin care Fondul Proprietatea poate vinde total sau partial actiunile in Hidroelectrica..




Cine vinde acțiuni la Hidroelectrica?


Listarea Hidroelectrica nu este o privatizare – acesta este doar un mit. Statul român nu vinde nicio acțiune detinuta la Hidroelectrica. Fondul Proprietatea (in care statul roman detine doar 6%) intentioneaza sa iși vanda integral sau parțial acțiunile detinute la Hidroelectrica. Asta înseamnă că după listarea Hidroelectrica, statul român va continua să controleze 80% din Hidroelectrica, la fel ca in prezent.



De ce este importantă listarea Hidroelectrica?


Listarea Hidroelectrica este importantă:

- pentru piata de capital romaneasca deoarece aduce un emitent valoros pe piata, creste lichiditatea, si bifeaza o casuta din PNRR

- pentru statul român, întrucât Fondul Proprietatea nu a fost un acționar minoritar prietenos în trecut și deținerea de 80% alaturi de un numar mai mare de acționari dă mai multă putere statului roman (stim ca nu toti actionarii participa la adunarile generale cu regularitate)

- pentru actionarii Fondului Proprietatea, care asteapta distribuirilor asteptate din veniturile rezultate din listarea Hidroelectrica

- pentru băncile și consultanții implicați în tranzacție întrucât cheltuielile aferente tranzacțiilor cu deținerile de portofoliu ale Fondului Proprietatea propuse pentru anul 2023 sunt la cel mai înalt nivel de pe piața românească (peste 300 milioane lei)

- pentru conducerea Fondului Proprietatea din cauza comisioanelor ce urmează a fi primite după distribuirea veniturilor către acționarii săi

- pentru Hidroelectrica, în calitate de companie listată, pentru ca implementează standarde înalte de guvernanță corporativă și transparență și

- pentru viitorii investitori ai Hidroelectrica, cumpărătorii de acțiuni care urmează să fie vândute de Fondul Proprietatea. Acestia sunt cei mai interesați, deoarece Hidroelectrica a distribuit în ultimii 3 ani sume uriașe sub formă de dividende, iar 20% din aceste sume au mers direct către Fondul Proprietatea (564.601.016 lei în 2022, 256.552.599 lei în 2021 și 179.652.020 lei în 2020). După listare, dividendele vor merge direct către viitorii acționari ai Hidroelectrica (Statul Român în proporție de 80%, investitori instituționali și Investitorii personae fizice în rest).


Listarea Hidroelectrica influențează prețul energiei?


Acesta este un alt mit. Realitatea este ca actionarul de control continua sa fie Statul Roman detinand 80% dupa listarea Hidroelectrica. Strategia pentru piața energiei este decisă de aceleași autorități publice, astfel încât listarea nu influențează prețul energiei. Pe baza informațiilor publicate pe site-ul Hidroelectrica, strategia Hidroelectrica pe termen mediu și lung a fost deja aprobată de acționari la 31 octombrie 2022.


Ce scenarii sunt pe masă?


Există 2 voturi alternative propuse acționarilor Fondului Proprietatea pentru 15 noiembrie 2022:

- Listare duala / vanzare prin orice alt mod lasat la latitudinea Administratorului Unic, asa cum este propus de conducerea Fondului Proprietatea (textul este flexibil si include chiar si o vanzare fara listare)

- Listarea numai la Bursa de Valori București așa cum este propusă de Statul Român (deținând peste 6% din totalul drepturilor de vot ale Fondului Proprietatea). Ca o notă importantă, aprobarea acționarilor Hidroelectrica din martie 2022 este pentru listare doar la Bursa de Valori București și această hotarare face parte din documentația de listare care urmează să fie depusă la Autoritatea de Supraveghere Financiară.




Ce urmează după votul Fondului Proprietatea în adunarea generală?


În funcție de votul Fondului Proprietatea sunt mai multe scenarii:


1. Acţionarii Fondului Proprietatea votează propunerea de dublă listare sau vânzare în orice alt mod, la discreţia Administratorului Unic şi voteaza împotriva propunerii Statului Român. Există două subscenarii:


1.1. Votul nu are efecte directe asupra procesului de listare, deoarece documentul necesar pentru aprobarea listării este hotărârea acționarilor Hidroelectrica, iar acesta este doar pentru listarea la Bursa de Valori București (conform propunerii statului român). Cu toate acestea, conducerea Fondului Proprietatea ar încerca să facă din nou sa insiste pentru o listă duală. Care sunt șansele de a reuși? Care ar fi noua estimare in timp pentru listarea Hidroelectrica? Cât de mult ar sustine statul român o listare după un vot împotriva propunerii sale?


1.2. Conducerea Fondului Proprietatea ar putea încearcă să facă presiuni pentru vânzarea unei părți a Hidroelectrica fără o listare pe bursa de valori. Tranzacția ar poate avea loc numai cu aprobarea adunării generale extraordinare a Hidroelectrica, pentru ca implica o modificare a actului constitutiv al Hidroelectrica. Cum statului roman controleaza 80% din Hidroelectrica, care ar fi sansele ca statul roman sa accepte o astfel de tranzactie?


2. Acţionarii Fondului Proprietatea votează propunerea Statului Român de listare la Bursa de Valori Bucureşti. În acest caz, conducerea Fondului Proprietatea a menționat că dimensiunea ofertei poate fi mai mică deoarece doar piața din România nu poate absorbi o ofertă mare. Este o problemă pentru vreunul dintre beneficiarii menționați mai sus?

Există avantaje și dezavantaje pentru ambele tipuri de listări și dezavantaje clare pentru o vânzare fără listare. Care este interesul investitorilor institutionali romani (in principal fonduri de pensii romanesti) pentru fiecare tip de listare? Pe baza ultimului raport publicat de Fondul Proprietatea, la 31 octombrie 2022, acționarii instituționali români împreună cu statul român controleau împreună 46% din drepturile de vot.


Termenul limită pentru transmiterea împuternicirilor și a voturilor prin corespondență este mâine dimineață, iar pe 15 noiembrie 2022 Fondul Proprietatea va anunța care este hotararea actionarilor.

1 afișare
bottom of page