top of page
Caută
Poza scriitoruluiValeria Nistor

Politica de implicare – obligații de raportare care implica resurse suplimentare

Politica de implicare a fost introdusă prin Directiva revizuită privind drepturile acționarilor (SRD II), care a modificat Directiva privind drepturile acționarilor cu scopul de a promova o administrare eficientă și implicarea pe termen lung a acționarilor prin impunerea obligațiilor de transparență investitorilor instituționali (cum ar fi firmele de asigurare și fondurile de pensii) și administratorii de active în măsura în care investițiile sunt efectuate în acțiuni admise la tranzacționare pe piețele reglementate din Spațiul Economic European (SEE).


Investitorii instituționali și administratorii de active trebuie să elaboreze o politică de implicare sau trebuie să explice public de ce au ales să nu facă acest lucru.


Politica de implicare trebuie făcută publică și ar trebui să descrie modul în care astfel de entități:

1. Integrează implicarea în strategia de investiții

2. Monitorizează companiile în care s-a investit cu privire la aspecte relevante, inclusiv:

a. Strategie

b. Performanța și riscul financiar și non-financiar

c. Structura capitalului şi

d. Impactul social și de mediu și guvernanța corporativă.

3. Dialoghează cu companiile în care au investit

4. Exercita dreptului de vot și a oricăror alte drepturi ale acționarilor

5. Cooperează cu alți acționari

6. Comunica cu părțile interesate relevante

7. Gestionează conflictele de interese reale și potențiale în implicarea lor.


Investitorii instituționali și administratorii de active au obligația sa publice anual (în raportul anual sau separat, în termen de 120 de zile de la cel mai recent exercițiu financiar):


A. Cum a fost implementată politica lor de implicare, inclusiv:

• o descriere generală a modalității de vot

• o explicație a celor mai semnificative voturi – investitorii instituționali și administratorii de active trebuie să definească „cele mai semnificative voturi” corelat cu deținerea ca proporție din totalul drepturilor de vot ale unui emitent (în practică, participații de 3% sau mai mult din drepturile de vot ale emitentului sunt considerate voturi semnificative)

• utilizarea serviciilor de consilieri de vot


B. Cum au votat în adunările generale ale companiilor la care dețin acțiuni (excluzând voturile secrete și voturile nesemnificative din cauza obiectului votului sau a mărimii participației în societate).


Companiile românești listate sunt din ce în ce mai transparente și este de așteptat ca acționarii lor care au obligații in temeiul SRDII (investitori instituționali și administratori de active) să fie mai transparenți în ceea ce privește aspectele legate de politica de implicare. Cu toate acestea, obligațiile de raportare necesită resurse suplimentare, deoarece volumul de informații care trebuie publicat este semnificativ.


0 afișări
bottom of page