top of page
Caută
Poza scriitoruluiValeria Nistor

Prezenta femeilor in consilii: este ceva de facut pentru companiile listate din România?

Directiva (UE) 2022/2381 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 noiembrie 2022 privind consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor societăților cotate la bursă și măsuri conexe („Directiva”) a fost adoptată de Parlamentul European in 22 noiembrie 2022, publicată în Jurnalul Oficial al UE in 7 decembrie 2022 și a intrat în vigoare in 27 decembrie 2022. Statele membre au la dispoziție doi ani de la această dată pentru a pune în aplicare dispozițiile Directivei.


Statele membre pot alege între două cote alternative obligatorii în ceea ce privește echilibrul de gen în consilii:

- se poate stabili o cotă de cel puțin 40% din genul subreprezentat pentru consiliul de supraveghere al companiilor în cauză - trebuie stabilite și obiective cantitative individuale pentru îmbunătățirea echilibrului de gen în consiliu.

- un stat membru poate alege acum alternativ să urmărească o cotă comună pentru consiliul de supraveghere și consiliul de administrație al unei societăți cotate la bursă - genul subreprezentat trebuie să dețină cel puțin 33% din funcțiile din ambele consilii.


Directiva subliniază importanța deosebită și vizibilitatea companiilor cotate la bursă și impactul acestora asupra pieței. Potrivit directivei, companiile listate „ servesc drept model economiei în ansamblu” și se poate astepta ca practicile lor sa fie “urmate și de alte tipuri de societăți”.


România trebuie să decidă ce rută va alege și rămâne de văzut dacă companiile listate pot îndeplini o funcție de model puternică, în special de către consiliile companiilor listate.


Egalitatea de gen pentru companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti (indicele BET)





În prezent, România nu are cotă țintă în legislația națională și din datele de mai sus nu există îmbunătățiri clare în echilibrul de gen pentru companiile listate în ultimii 3 ani.


Putem impărți companiile listate la Bursa de Valori București (incluse în prezent în indicele BET) în 5 categorii (unele companii se regasesc in mai multe categorii):

- Categoria „fără femei, ne întrebam de ce” - fără reprezentare feminină la nivelul consiliului: Digi Communications N.V., S.N.G.N. ROMGAZ S.A., S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A., SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. si Sphera Franchise Group

- Categoria „una și gata” cu o singură femeie în compoziția consiliului: OMV PETROM S.A., C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA, MedLife S.A., AQUILA PART PROD COM, FONDUL PROPRIETATEA, PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED si TERAPLAST SA

- Categoria „regresul este opusul evoluției” cu companii care au redus reprezentarea feminină la nivelul consiliului în ultimii ani: S.N.G.N. ROMGAZ S.A., S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A., C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA si SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.

- Categoria „muncă în curs” cu reprezentare feminină la nivelul consiliului, dar sub ținta menționată în directivă: BURSA DE VALORI BUCURESTI SA, ALRO S.A., BANCA TRANSILVANIA S.A., ONE UNITED PROPERTIES si S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.

- Categoria „misiune îndeplinită”: TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES), CONPET SA si BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (desi pentru doua din cele 3 companii numirile sunt temporare)


Cum au primit societățile românești listate directiva? Este Bursa de Valori București dispusă să stabilească un obiectiv în Codul său de Guvernanță Corporativă, având în vedere că reprezentarea de gen la nivelul consiliului său este sub ținta Directivei?


Vom reveni în câteva luni pentru a vedea dacă există evoluții pe acest subiect.




6 afișări
bottom of page