top of page
Caută
Poza scriitoruluiValeria Nistor

Reputatia si Frauda

Echivalentul românesc al proverbului american ‘Odata hot, mereu hot” este ‘Cine fura azi un ou, maine fura-un bou’ – ce traducere vesela.


Aceasta este săptămâna este săptămâna internațională de conștientizare a fraudei.


Black’s Law Dictionary definește „frauda” ca fiind orice activitate care se bazează pe înșelăciune pentru a obține un câștig; frauda devine infracțiune atunci când este o „denaturare cu cunoaștere a adevărului sau ascunderea unui fapt material pentru a-l determina pe altul să acționeze în detrimentul său”. Cu cuvinte simple, dacă minți pentru a priva o persoană sau o organizație de banii sau proprietatea sa, comiti o fraudă.


Exemple de fraudă în zilele noastre


DELAPIDARE

- Ați văzut un coleg furând bunurile unei organizații (zeci de pixuri, baxuri de apă, pachete de cafea, până și pachete de hârtie igienică)? Cât de jenant poate fi un astfel de act și pentru un observator?

- Ați văzut cazuri cu exagerarea cheltuielilor rambursabile? Câte prânzuri de afaceri poți avea cu 2.000 de euro?

- Ați văzut manageri folosind mașina companiei pentru membrii familiei?

- Ați auzit despre cazul când directorul general al unei mari companii a furat câteva milioane?

Dacă începi cu asta, ce urmează?


CORUPŢIE

- Ați văzut oameni cheltuind mult mai mult decât câștigă?

- Ați văzut oameni plecând în vacanțe pe care nu și le-ar permite niciodată din salarii?

Corupția există și în companiile private: scheme care implică persoane care își folosesc în mod incorect influența într-o tranzacție comercială pentru a obține un beneficiu personal sau un beneficiu pentru o altă persoană (de exemplu, soțul, copiii sau prietenii acestora). Exemplele de scheme de corupție includ nedezvăluirea conflictelor de interese, acceptarea de gratuități ilegale și plata de mită pentru decizii de afaceri favorabile.

Condamnări în Europa? Desigur, că există condamnări pentru corupție în companiile private.


FRAUDA PRIVIND SITUATIA FINANCIARA

- „Dormi liniștit când FNI vegheaza pentru tine” - ce slogan de marketing cinic. Afacerea romaneasca a lăsat fără bani nu mai puțin de 300.000 de oameni care ”dormeau liniștiți”.

- Scandalul Wirecard a implicat o serie de practici comerciale corupte și raportări financiare frauduloase care au dus la insolvența companiei. Exista întrebări cu privire la eșecul in supraveghere din partea Autorității Federale de Supraveghere Financiară, principalul organ de supraveghere financiară din Germania și posibilul caz de malpraxis al auditorului companiei Ernst & Young.

Există exemple clare cu scheme care implică raportarea greșită intenționată a informațiilor financiare ale unei organizații cu intenția de a induce în eroare alții.

Alte exemple includ crearea de venituri fictive, supraevaluarea activelor pentru crearea unui profit teoretic și obținerea indirectă de bonusuri și remunerații suplimentare de către conducere, ascunderea datoriilor sau a cheltuielilor.


Tentatia

Tentația este mare, dar când iei în considerare costul versus beneficii, cum este balanta?

Poate că merită 4 ani de termene in dosare penale, peste 100 de întâlniri cu avocații și cel puțin 3 ani de închisoare pentru o vacanță draguta într-un loc frumos, nu-i așa?


Deoarece frauda este uneori atât de dăunătoare, pentru majoritatea acestor infracțiuni, tentativa este de asemenea pedepsită.


Reputatie

Și unde este reputația în acest articol?

Ai o singură reputație – dacă o pierzi, o pierzi pentru totdeauna, chiar dacă mai ai câțiva bani în buzunar.

Dar familia ta?

Ce viitor au copiii tăi?

2 afișări
bottom of page