ESG este un subiect foarte disputat, mai ales în țări precum România, unde este loc pentru mai multe măsuri.
Atribuțiile consiliului de administrație si ale consiliului de supraveghere au rămas neschimbate, dar investitorii, autoritățile și alte părți interesate se așteaptă ca aceste organe statutare joace un rol de supraveghere în problemele ESG. Consiliul este responsabil de modelarea culturii companiei și a misiunii acesteia, de revizuirea raportărilor (inclusiv cele ESG) și de monitorizarea procesului de identificare a riscurilor și oportunităților.
Investitorii instituționali importanți și consilierii de voturi consideră consiliul de administrație responsabil pentru problemele ESG. Există investitori instituționali care dau instrucțiuni de vot foarte stricte si votează împotriva consiliului dacă observă că performanța sa nu este legată de niciun element ESG.
Pentru o mai bună acoperire a problemelor ESG la nivelul consiliului, există mai multe aspecte care pot fi luate în considerare de consilii:
1. Competența ESG specifică companiei:
Pentru o supraveghere eficientă exercitata de către consiliu, se așteaptă ca acesta să înțeleagă și să supravegheze riscurile și oportunitățile ESG semnificative ale companiei, precum și așteptările ESG ale părților interesate ale companiei (acționari, autorități, parteneri de afaceri, angajați). Consiliul este responsabil pentru cadrul de raportare ESG și trebuie să aibă un rol activ în revizuirea acestuia.
2. Cadrul de supraveghere ESG:
Consiliul poate decide să înființeze un nou comitet sau să adauge supravegherea ESG la unul existent și să acorde atenție operațiunilor companiei, strategiei de afaceri și climatului de afaceri.
3. Discuțiile periodice cu managementul:
Consiliul trebuie să lucreze cu managementul și să înțeleagă cum sunt colectate, verificate și raportate datele cheie, cum sunt identificate vulnerabilitățile și cum sunt găsite potențiale soluții.
4. Diversitatea și capitalul uman:
Ca subiecte importante în aspectele sociale și de guvernanță ale ESG, diversitatea și capitalul uman sunt din ce în ce mai discutate. Decalajul de gen în rolurile de management este încă important și mai este loc de îmbunătățire. Tendința globală a specialiștilor de a demisiona (marea demisie) afectează multe companii, iar capitalul uman începe să fie un risc de luat în considerare.
5. Alinierea remunerației la performanța ESG:
In prezent, companiile au dezvoltat politici de remunerare sofisticate. Direcția schimbării include valorile ESG în planurile de remunerare, chiar dacă este dificil să se stabilească scoruri pentru chestiuni sociale și de guvernanță.
In anul 2022 Bursa de Valori București a emis primul Ghid privind Raportarea ESG în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și cu Steward Redqueen. Ghidul este publicat pe site-ul Bursei de Valori București (https://bvb.ro/info/Rapoarte/Ghiduri/Ghid_privind_raportarea_ESG.pdf) și oferă un suport excelent emitenților Bursei de Valori București.
Deși este pregătit pentru piața de capital din Romania, ghidul poate fi util și pentru consiliile companiilor listate la alte burse de valori.