top of page

Drepturile acTionarilor

Drepturile principale ale acționarilor

  1. Dreptul de a participa la adunările acționarilor și de a vota asupra problemelor majore. Puterea de vot include alegerea conducerii și propunerile pentru schimbări fundamentale care afectează compania, cum ar fi strategia de investiții, strategia de remunerare, plata dividendelor, fuziuni sau lichidarea companiei. Votarea are loc de obicei la adunarea anuală a companiei. Cu toate acestea, pentru companiile românești există o practică de a avea mai multe adunări ale acționarilor pe parcursul anului. În cazul în care acționarul nu poate participa fizic, poate face acest lucru prin împuternicire sau votând prin corespondență (cu semnătură în original sau cu semnătură electronică).

  2. Dreptul de proprietate. De obicei, proprietatea dvs. într-o companie nu este o informație publică. Proprietatea și datele detaliate sunt disponibile atunci când este atins un prag (de obicei, peste 5% din drepturile de vot ale companiei). Când afacerea prosperă, acționarii dețin o bucată din ceva care are valoare. Pe măsură ce aceste active generează profituri și pe măsură ce profiturile sunt reinvestite în active suplimentare, acționarii văd o rentabilitate pe măsură ce valoarea acțiunilor lor crește pe măsură ce prețurile acțiunilor cresc. Dreptul de a transfera proprietatea înseamnă că acționarilor li se permite să își tranzacționeze acțiunile pe o bursă de valori. Dreptul de a transfera proprietatea poate părea banal, dar lichiditatea oferită de burse este importantă. Dacă un investitor deține o casă, poate dura luni pentru a converti acea investiție în numerar. Deoarece stocurile sunt lichide, investitorii își pot muta banii în alte locuri în câteva zile.

  3. Dreptul de a încasa dividende sau alte tipuri de distribuții în numerar sau în acțiuni. Împreună cu o creanță asupra activelor, investitorii primesc și o creanță pentru orice profit pe care compania îl plătește sub formă de dividende și alte tipuri de distribuții de numerar sau de acțiuni.

  4. Dreptul de a fi informați. Acționarii au dreptul de a primi informații despre companiile în care investesc – aceștia pot inspecta registrele societății, situațiile financiare, rapoartele managementului şi ale auditorilor. 

  5. Dreptul de a da în judecată managementul pentru acte prin care prejudiciază compania. Acționarea în judecată a conducerii unei companii ia de obicei forma unui proces intentat de către acționari în fața instanței.

Valgreen este aici pentru a vă ajuta să vă exercitați drepturile de vot pe baza celor mai bune practici și a principiilor de guvernanță corporativă.

bottom of page